Zinderend slagwerkconcert van Mallet Collective in Cenakel Tilburg

Ondanks het mooie weer en de concurrentie van enkele concerten in de omgeving was er een behoorlijke toeloop voor het concert op zondagmiddag 16 oktober in het Cenakel. Misschien leefde bij sommigen nog de herinnering aan het spectaculaire optreden van vijf jaar geleden in de Nieuwe Vorst, toen Ramon Lormans met zijn muzikale compagnon de sterren van de hemel speelde. Intussen richtte Lormans, een van de meest gevraagde marimbisten van dit moment, het in wisselende samenstelling optredend Mallet Collective op.

Mallet Collective presenteert nieuw en bestaand werk aan een avontuurlijk en nieuwsgierig publiek. Het wil daarmee ook de volgende generatie slagwerkers inspireren en motiveren. Het zet zich in om het relatief kleine bestaande repertoire uit te breiden met nieuwe meesterwerken uit de moderne tijd.

Dit avontuurlijke en nieuwsgierige publiek was er klaar voor en werd niet teleurgesteld door het nog jeugdig ensemble. De vier musici presenteerden een uitdagend programma dat met aanstekelijk enthousiasme werd toegelicht door Lormans. Met twee marimba’s en vibrafoons werden werken uitgevoerd van David Six en de Tilburgse componisten Jo Sporck en zijn zoon Misha Sporck, met als sluitstuk de ‘klassieke’ componist Steve Reich. Dat het Mallet Collective van wereldklasse is, werd al snel duidelijk. De gespeelde stukken kenden een grote diversiteit en stelden hoge eisen aan de musici. Met hun geconcentreerde en gepassioneerde spel brachten Joao Sequeira, Agostinho Sequeira, Georgi Tsenov en Ramon Lormans de luisteraars in opperste vervoering.

Dat het Mallet Collective over een grote dynamiek beschikt, bleek ook uit de toelichting van Ramon Lormans. Twee dagen voor het concert had hij nog contact gehad met Jo Sporck om te sleutelen aan de definitieve uitvoering. Het kwartet neemt slechts genoegen met uitvoeringen en arrangementen die optimaal beantwoorden aan de mogelijkheden van de instrumenten waarop ze spelen. Lormans beschikt over een communicatieve podiumuitstraling waarmee hij de gespeelde stukken op een aanstekelijke manier inleidde. Dit werd door het publiek erg op prijs gesteld. Mede hierdoor was er sprake van een meeslepende uitvoering.

Het is te hopen dat het volgende bezoek van deze percussionisten aan Tilburg niet opnieuw vijf jaar gaat duren.

Slagwerkconcert van het Mallet Collective met werk van Six en Reich en Sporck

Locatie: Cenakel Tilburg
Organisatie: Stichting Sporck

 

Programma: 

- Misha Sporck - DeSoLaTion (2015*)
- Jo Sporck - Dubbelspel (2015*)

- David Six - Mallet Quartet no. 1 (2021*)
- Steve Reich - Mallet Quartet (2009)

 

Uitvoerenden: Het Mallet Collective, bestaande uit Joao Sequeira, Agostinho Sequeira, Georgi Tsenov en Ramon Lormans
Instrumenten: vibrafoon en marimba