Verslag concert “De drie hoorntrio’s” op 22 mei 2022

Locatie: het historische Lodewijkskerkje te Oisterwijk

Organisatie: Stichting Sporck

Sponsoren: Prins Bernhard Cultuurfonds en Tivolifonds

Uitvoerenden: het trio Reynaerde, bestaande uit Mees Vos, hoorn; Laurens de man, piano en Emma Royackers, viool

 

Programma:

György Ligeti – Trio voor piano, hoorn en viool, (1982)

Jo Sporck - Trio voor piano, hoorn en viool opus 134 (2020)

Pauze

Johannes Brahms - Trio voor piano, hoorn en viool in Es opus 40 (1865)

 

Publiek: circa 50 personen (er zijn bovendien beeld- en geluidsopnames gemaakt door de lokale televisiezender LOVO, zodat binnenkort een groot deel van de inwoners van Midden Brabant kennis kan nemen van deze muziek!).

Het was een geweldig concert en ook een bijzonder concert: in de wereldmuziekliteratuur zijn slechts twee grote trio’s voor deze niet alledaagse bezetting bekend, te weten van Ligeti en Brahms. Het werk van Jo Sporck (wereldpremière) is een mooie aanvulling op deze twee werken. Bovendien is het de eerste keer in de geschiedenis dat deze drie trio’s in één concert zijn uitgevoerd.
De muziek was voortreffelijk! Het trio Reynaerde speelde werkelijk de sterren van de hemel. Het trio van Ligeti werd perfect uitgevoerd. Het werk van Jo Sporck was van zeer hoge kwaliteit, mooi, evenwichtig en buitengewoon boeiend en spannend, en, ook voortreffelijk en met verve gespeeld. Eén van de beste stukken van Jo Sporck! Het trio van Brahms werd ook heel goed gespeeld, door verschillende aanwezigen werd opgemerkt het nog nooit eerder zo perfect en met zoveel enthousiasme gehoord te hebben, werkelijk fenomenaal! En dat geldt voor alle drie de musici, zeer hoog niveau! We hebben met dit trio een gouden greep gedaan!

Voor wat betreft de organisatie: de vleugel was uitstekend en keurig op tijd, de medewerking van het kerkje was ook buitengewoon vriendelijk en positief, niets dan lof!

Kortom, het was een zeer geslaagde avond met een enthousiast trio en een al even enthousiast publiek, dat voor een groot deel nog even gezellig bleef napraten onder het genot van een glaasje...