Geluidsfragmenten

Hoe klinkt de muziek van Jo Sporck?  Een korte kennismaking:

Kan ruimte klinken?
Met die vraag houdt Jo Sporck zich intensief bezig. In Subito Sera staan zangers in de vier hoeken van de ruimte opgesteld,  om het publiek heen.  Wat gebeurt er als je de luisteraar omgeeft met stemmen, met klanken die van de ene hoek naar de andere reizen, elkaar kruisen, becommentariëren, afscheid nemen en elkaar weer vinden? Sporck onderzoekt deze akoestische fenomenen steeds vanuit verschillende opties en met verschillende ensembles. In 2013 staan twee nieuwe ruimtelijke composities op het programma.

Ketting: vader en zoon
Kamermuziek vormt de ruggengraat van Jo Sporcks composities. Piano is daarbij een voor de hand liggend instrument, Jo Sporck is immers zelf opgeleid als solopianist. Heel speciaal: Jo Sporcks  compositie Ketting, uitgevoerd door  zijn oudste zoon, Antal Sporck. Ook voor zijn jongste zoon, hoornist Misha Sporck, heeft hij composities geschreven. Overigens: beide zonen hebben als instrumentalist en componist al een eigen plek veroverd in het international muziekcircuit.

Stem als basis voor alle muziek
Jo Sporck heeft veel liederen geschreven: “Alles begint bij de menselijke stem. Ik zoek naar evocatieve, poëtische  teksten, zoals die van Lodeizen: In de grote cirkel van de zee slaapt hij zijn dromen…"
Dergelijke teksten vindt hij in alle talen – van Hebreeuws tot Russisch, en uit alle tijden.

CD’s
Er zijn 3 CD’s met kamermuziek. Chamber Music I en II kunt u via de stichting bestellen. , 13 Capricen via Talking Music (TalkM 1005).

Chamber Music I: o.a. Lodeizen Songs, Hymne aan de nacht Poème pour quatre saxophones
Chamber Music II: o.a. Space I, Retorsie I, Retorsie II

Online luisteren en kijken
Meer muziekfragmenten horen? Ga naar de werkenlijst en kies zelf!


U kunt kijken en luisteren naar "slot Luz y Silencio" en "Tonga trio" op de video-pagina.


CD van Igor Urruchi
Op de CD van Igor Urruchi A long wave in common: Flor de Otoño voor basklarinet en altviool.


Première-klanken 2015

Lontano (deel 3 uit Licht en tegenlicht), uitvoerenden:  David Kuyken en Antal Sporck piano

As: opening
uitvoerenden: Martijn en Stefan Blaak