Vicky Juo en Philip Karmanov gedeelde winnaars van het Eerste Pianoconcours van de Lage Landen

vlnr: Martin Kaptein, Vicky Juo, Philip Karmanov, Jo Sporck

We kijken met veel plezier terug op ons pianoconcours, dat georganiseerd werd ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Jo Sporck. Er ging een lange organisatieperiode aan vooraf en het werd nog even spannend, omdat op het laatste moment twee kandidaten niet beschikbaar waren. De eerste van de overgebleven drie deelnemers, Martin Kaptein, was speciaal voor dit concours vanuit zijn woonplaats Italiƫ naar Tilburg gereisd. Toen hij op zondag 15 oktober om 11.00 uur als eerste achter de piano ging zitten, was de spanning geweken. Want de zaal van het Cenakel was goed gevuld en Martin Kapteins spel getuigde van een hoge kwaliteit en een intense beleving.

Dit wekte bij het publiek hoge verwachtingen ten aanzien van het spel van de andere twee deelnemers. Vicky Juo, geboren in Taiwan, had een mooi uitgebalanceerd programma en speelde haar stukken doorleefd en virtuoos, waarmee zij de harten van het publiek veroverde. Het niveau dat ze in haar spel bereikte leek niet te evenaren. Maar na de lunchpauze stak de jongste deelnemer, Philip Karmanov, haar qua virtuositeit naar de kroon met indrukwekkend en uitdagend pianospel.

Gezien het hoge niveau van de kandidaten was het voor de internationale jury onder leiding van Han Bosch een hele klus om de prijswinnaars aan te wijzen. Dat bleek ook uit de uitslag.

Vicky Juo en Philip Karmanov werden de gedeelde winnaars van het Eerste Pianoconcours van de Lage Landen. Vanwege de dramatische virtuositeit die de 18-jarige Karmanov aan de dag legde bij de uitvoering van Susyphus Opus 136, ontving hij uit handen van de componist de Jo Sporck Prijs.