Het festival Tilburg op Vleugels is inmiddels met succes afgerond. We zijn erin geslaagd om verschillende doelgroepen op diverse locaties te bereiken met gevarieerde muziekuitvoeringen van hoog niveau.

De karrentocht

Deze activiteit had als doel het Tilburgse publiek in aanraking te laten komen met (hedendaagse) klassieke muziek en natuurlijk om jong talent te stimuleren hun muzikale kwaliteiten te tonen. Zij hebben met veel enthousiasme en muzikaliteit composities uitgevoerd van Mozart en Sporck. Dit gebeurde op een mobiel podium op de Heuvel/Pieter Vreedeplein en op het pleintje bij de Radiobeurs. Het was een prachtige dag, dus er waren veel mensen op de been! Bijzonder was het optreden van twee jonge talenten met beiaardier Carl van Eyndhoven. Dit veroorzaakte, vanaf het podium op de begane grond met de hoog in de toren verschanste beiaardier, een bijzondere vorm van muzikale communicatie.

De pianomarathon

Op 5 oktober vond een onalledaags concert plaats in de concertzaal van Theaters Tilburg. In feite waren het vier concerten, van vier pianisten die elkaar opvolgden en zowel ‘oude’ als hedendaagse klassieke muziek speelden. Een sensationeel en avondvullend programma met Ralph van Raat, Severin von Eckardstein, Bobby Mitchell en Daan Vandewalle. De laatste besloot deze avond om 24.00 uur met de variaties van Rzewski, een spectaculaire apotheose.

Daan Vandewalle

Nieuwe beiaardmuziek op 6 oktober

In de zogenoemde refter van Fontys Hogeschool voor de Kunsten werd nieuwe beiaardmuziek van Tilburgse componisten, waaronder een compositie van Jo Sporck, gespeeld. Ook hier verliep de muzikale communicatie vanaf een locatie op de begane grond met beiaardier Carl van Eyndhoven, hoog gezeten in de toren van de Heikese kerk.

Jonge talenten en studenten van Fontys Hogeschool van de Kunsten spelen Mozart en Sporck op 7 oktober

Studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en pupillen uit de talentenklas van Jelena Bazova speelden bij Frans van de Sande Piano’s stukken van Mozart en Sporck. Hieronder waren composities voor 4 handen en voor 8 handen. Dit succesvolle optreden trok veel bezoekers.

Het slotconcert

De grote finale van het festival vond plaats op zondag 14 oktober, met de wereldpremière van Zindering van de hand van Jo Sporck. Het Antwerpse orkest Casco Phil speelde dit stuk met Antal Sporck als solist onder leiding van Alexei Kornienko. Die rollen werden omgedraaid bij het pianoconcert KV482 in Es groot van W.A. Mozart. De zaal was gevuld met zo’n 400 bezoekers.

Antal Sporck en Casco Phil o.l.v. Alexei Kornienko

Tijdens het concert vond ook de bekendmaking van het Pianotalent 2018 van Tilburg en omgeving plaats. In de categorie A (t/m 12 jaar) won Jiwani Ledder en in de categorie B (13 t/m 16 jaar) waren er twee grote talenten: Diana Pivak en Loes de Jong. Zie ook op deze pagina

Contact Stichting Sporck: info@sporck.nl


Lijst van sponsoren